Boka tid för läkarintyg
Fallskärm
Bokningdetaljer

Om intyget
Vad är detta för intyg?
Detta är för dig som ska gå kurs för att bli certifierad fallskärmshoppare samt återkommande kontroll för dig som är tandempilot.
Du behöver genomföra en läkarundersökning om du ska gå kurs för att själv bli certifierad hoppare, ska du bara hoppa tandem så behövs det inte. Om du varit licensierad hoppare och haft uppehåll mer än tre år, behöver du också göra en ny läkarundersökning innan förnyelseansökan. När du som licensierad fallskärmshoppare fyllt 60 år, behöver du göra en ny läkarundersökning varje år.
Intyget ska vara utfärdat inom 12 månader före första hopp.
I bedömningen läggs särskilt fokus på följande områden:
Hjärta & kärl
Lungor
Rörelseförmåga
Övervikt
Friskhet och tryckutjämningsförmåga i mellanörat
Missbruk
Neurologiskt tillstånd
Diabetes
Vanliga diagnoser som utgör hinder för fallskärmshoppning
ADHD: Enligt flygmedicinska bestämmelser så får tyvärr inte personer med diagnosen ADHD bli fallskärmshoppare, oavsett grad. En särskild prövning kan genomgås hos en specialiserad flygpsykolog, men processen kan bli lång, mycket kostsam och leder i princip alltid till avslag.
Diabetes:P.g.a. risk för blodsockerfall under kritiskt moment i hoppet så kan vi inte utfärda läkarintyg för personer med diabetes.
Epilepsi: Om du har epilepsi så krävs tio års krampfrihet helt utan behandling och uppvisande av journaler från samtliga vårdepisoder så att dessa kan granskas. Bedömningen görs utefter dessa.

Vi ser helst att du inte tar med vänner eller anhöriga till ditt besök på vår klinik. Undantag vid tolkbehov eller assistans.
Ta med följande till besöket

Legitimation

Vi tar endast emot Swish och Kort som betalning

Lista över läkemedel du tar regelbundet

Glasögon om du har några
Undersökning
blodtryck
,hjärta
ochlungor
.blodprover
ochurinprover
. De laboratorier vi samarbetar med har provstationer över hela Stockholm. Det gör att du kan gå till den som passar dig bäst! De flesta har drop-in tider där prov kan lämnas när det passar!Bedömning
kroniska sjukdomar
som exempelvisdiabetes
, kan vi behöva hämta information från din behandlande läkare. Detta sker oftast samma dag via telefon så länge du gett ditt medgivande.Tänk efter om du har ett medicinskt tillstånd som du tror kan vara ett hinder eller påverka ditt intyg. Ta i så fall med dig journalkopior, så kan vi göra en mycket snabbare bedömning och skriva bättre
intyg.