Sjuklön
Om en arbetstagare blir sjuk och därför inte kan komma till jobbet eller annars utföra sitt arbete är arbetsgivaren under vissa perioder skyldig att erlägga sjuklön till arbetstagaren. Frågan om sjuklön regleras ofta i kollektivavtal och kan därför skilja sig åt mellan olika branscher där arbetstagarna omfattas av kollektivavtal. Det är därför viktigt att kolla upp vad som gäller i det eventuella kollektivavtal som din verksamhet omfattas av.
Om inte annat föreskrivs i gällande kollektivavtal är huvudregeln enligt lagen om sjuklön att arbetsgivaren är skyldig att betala ut sjuklön från och med den första dagen arbetstagaren till någon del är frånvarande på grund av sjukdom.
Arbetstagaren ska styrka att denne har varitfrånvarande på grund av sjukdom med en skriftlig försäkran. I försäkran ska det framgå att arbetstagaren har varit sjuk och hur mycket personen har varit frånvarande från arbetet på grund av sjukdom. Det behöver inte stå vilken sjukdom som har orsakat att arbetsförmågan är nedsatt.
Om arbetstagaren är sjuk i mer än sju dagar måste arbetstagaren styrka att arbetsförmågan är nedsatt genom ett läkarintyg.