Frågor & svar om läkarintyg

Frågor & svar

Vi finns för att du ska få ett smidigare liv.

Läkarintyg frågor & svar

Här hittar du svar på vanliga frågor. Sök gärna bland frågor och svar innan du ställer din fråga till oss.

Vanliga frågor och svar om våra bokningsvillkor

Var sker läkarbesöket?

Fysiska besök sker på kliniken på S:t Göransgatan 126 i centrala Stockholm. Visa i Google Maps

Hur bokar jag en tid?

Du bokar en tid hos oss genom att klicka här. Då kommer du till vår onlinebokning där du kan se samtliga behandlingar, prislistor och lediga tider. Du scrollar ner till den behandlingen eller intyget som du vill boka och klickar på knappen ”Sök tid”. Boka sedan den tiden som passar dig bäst. För att kunna boka en tid hos oss måste du kryssa i rutan ”Jag accepterar villkoren”.

Läs noggrant igenom fliken ”Mer info” innan du bokar för att säkerställa att du inte har någon kontraindikation för just den behandlingen/intyget du vill boka.

När du har bokat en tid kommer du att få en bekräftelse direkt på sidan att din bokning är bekräftad och sedan får du en bokningsbekräftelse till den mailadress som du har uppgivit i samband med din bokning. Om du inte får en bokningsbekräftelse måste du kontakta oss omgående.

I bokningsbekräftelsen finner du följande information:

  • Vilken behandling du har bokat.
  • Starttid för din behandling.
  • Våra kontaktuppgifter och adress.
  • Avbokningsvillkor.
  • Avbokningskod och tillhörande länk.

Vem kan boka tid online på Läkarintyg Direkt?

Alla företag och privatpersoner kan använda vår tjänst för onlinebokning. En del avtalskunder kan dessutom använda sin unika Företagskod för att komma åt sina avtalspriser genom bokningen.

Vi tar emot klienter från hela Sverige!

Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Vilka öppettider har ni?

För att läsa mer om Läkarintyg Direkt öppettider vänligen tryck på följande länk: Kontakt

Hur avbokar jag en tid?

Du avbokar en tid genom att gå in på den länk som du fick i din bokningsbekräftelse och slår in den kod som du också har fått i din bokningsbekräftelse.
Du kan även avboka en tid genom att maila oss. Vi ansvarar dock ej för att vi inte har hunnit se din avbokning utanför våra öppettider och du ansvarar således själv för att din tid blir avbokad. Vi rekommenderar alltid att du avbokar via avbokningslänken som du har fått i din bokningsbekräftelse.

När kan jag senast avboka/omboka en tid?

Du kan avboka/omboka en tid utan kostnad fram till 24 timmar innan din behandling via din avbokningslänk. Kunder som sätter i system att boka och avboka behandlingar innan 24 timmar kommer att nekas fler bokningar.

Vad händer om jag avbokar för sent?

Om du avbokar för sent eller uteblir från din behandling kommer du att debiteras fullpris.

Vad bör man tänka på inför besöket?

Kom i god tid, 5 – 10 minuter innan din bokade tid för att hinna varva ner, fylla i eventuellt hälsoformulär.

  • Ta med följande till besöket:
  • Legitimation
  • Läkemedelslista, om du tar några mediciner.
  • Glasögon, om du använder det.
  • Vi ser helst att du inte tar med vänner eller anhöriga till ditt besök på vår klinik. Undantag vid tolkbehov eller assistans.

Oops! En sak har dykt upp, kan ni inte göra ett undantag för mig?

Nej. Vi kan tyvärr inte ta hänsyn till vabbning, att du fastnar i trafik, har glömt ett viktigt möte eller liknande och därför gör vi inga undantag för någon. Bokar man en tid hos oss godkänner man våra bokningsvillkor och de gäller för samtliga kunder.

Kontraindikationer och ansvarsbegränsning

Du ansvarar själv som kund för att läsa igenom informationen om behandlingen du bokar och säkerställa att du inte har någon kontraindikation som gör att vi inte kan utföra den bokade behandlingen. Om du bokar trots kontraindikationer kommer du att debiteras fullpris för utebliven behandling.

När du bokar en tid hos oss är du införstådd med att alla behandlingar sker frivilligt och på egen risk.

Läkarintyg körkort

Vad är läkarintyg körkort?

Transportstyrelsen har tagit fram krav som måste uppfyllas för de som söker körkortsbehörighet för lastbil, buss och taxi. Ett läkarintyg behövs första gången någon ansöker om något av dessa kort och därefter vid varje tillfälle som ett körkort ska förnyas.

Vilka är de medicinska kraven för de olika körkortsbehörigheterna?

Transportstyrelsen delar in de olika körkortsbehörigheterna i tre grupper.
– Grupp I: körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B och BE samt behörighet för traktor
– Grupp II: körkortsbehörigheterna C1, C1E, C och CE
– Grupp III: körkortsbehörigheterna D1, D1E, D och DE samt TAXI
Vi på Läkarintyg Direkt hjälper dig från början till slut, vare sig du ansöker om ett kort eller vill förnya ditt kort.

Vi undersöker syn, hörsel och övriga sjukdomar.

Vad är yrkeskompetensbevis -YKB?

Den förare som utför tunga godstransporter måste enligt lagen ha ett giltigt yrkeskompetensbevis (YKB). Åkerier och andra företag får inte anlita förare som saknar YKB för att genomföra tunga transporter.
För att få ett yrkeskompetensbevis krävs en grundutbildning på 140 timmar för den som är 21 år eller äldre.

Att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför finns en lag och en förordning som reglerar krav på yrkesförarkompetens för att få utföra sådana transporter.

Lagen innehåller bland annat krav på grundutbildning, som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset. En fortbildning omfattar 35 timmar och kan delas upp i delkurser som är på minst 7 timmar vardera. Högst en delkurs på 7 timmar kan ske som distansutbildning. Sammanlagt får en fortbildning innehålla högst 12 timmar distansutbildning.

Hur tar man körkort för lastbil?

Innan du påbörjar din förarutbildning så måste du ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. För att din ansökan om körkortstillstånd ska kunna prövas så behöver du komplettera med ett läkarintyg. Smidigaste sättet att ansöka är via Transportstyrelsens e-tjänst.

Vad ingår i bokningen läkarintyg lastbil?

Ett läkarbesök med bedömning för ansökan om högre körkortsbehörighet.

Hur tar man körkort för buss?

Innan du påbörjar din förarutbildning så måste du ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. För att din ansökan om körkortstillstånd ska kunna prövas så behöver du komplettera med ett läkarintyg. Smidigaste sättet att ansöka är via Transportstyrelsens e-tjänst.

Vad ingår i bokningen läkarintyg buss?

Ett läkarbesök med bedömning för ansökan om högre körkortsbehörighet.

När du ska förlänga din högre behörighet?

Transportstyrelsen skickar ut handlingar med information till dig när det börjar bli dags att ansöka om förlängning av din högre behörighet. Körkortet måste förnyas var 5:e år från 45 års ålder. Om du är 45 år och äldre när din behörighet går ut, behöver du läkarintyg.

Vad ingår i bokningen läkarintyg taxi?

Ett läkarbesök med bedömning för ansökan om högre körkortsbehörighet.

Vad gäller om jag har ett utländskt körkort? (Taxi)

Om du har utländskt körkort ska du bifoga ett intyg från körkortsmyndigheten i det land som utfärdat ditt körkort. Intyget ska visa om körkortet är gällande och om det har varit indraget eller återkallat under de senaste två åren (oavsett anledning). Om du under de senaste två åren har bytt ett utländskt körkort mot ett körkort i ett annat land (ej Sverige) så måste du bifoga intyg från båda länderna i din ansökan.

Om du har ett utländskt körkort måste du vara medborgare i ett EES-land för att köra ett svenskt fordon i taxitrafik. Är du inte medborgare i ett EES-land behöver du skaffa ett svenskt körkort för att få köra taxi.

Vad innebär taxiförarlegitimation?

För att få arbeta som taxiförare måste du ha taxiförarlegitimation.

Som taxiförare kör man personbil i yrkesmässig trafik. Det innebär att du förutom vanliga taxikörningar även kan köra:

  • Färdtjänst
  • Skolskjuts
  • Avtalskunder
  • Bud
  • Sjukresor

Reglerna om taxiförarlegitimation finns för att se till att passagerarna ska kunna resa tryggt och säkert. Därför måste en taxiförare ha både teoretiska och praktiska kunskaper. Innan du kan ansöka om taxiförarlegitimation ska du ha fått godkänt både på ett kunskapsprov i tre delar och på ett körprov.

Vilka krav ställs på mig som söker taxiförarlegitimation?

Du behöver uppfylla dessa krav för att kunna få taxiförarlegitimation:

  • Du ska vara minst 21 år gammal.
  • Du har haft körkort med behörighet B i minst två år. Körkortet får inte ha varit återkallat under de två senaste åren. Du kan också uppfylla kravet genom att ha körkort med behörighet D.
  • Du ska uppfylla de medicinska krav som är nödvändiga med hänsyn till säkerheten för passagerare och andra trafikanter.
  • Du ska vara lämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik ifråga om yrkeskompetens och laglydnad.
  • Du ska ha blivit godkänd på ett körprov för taxiförarlegitimation.

Att vara lämplig i fråga om yrkeskompetens innebär att du är godkänd på de skriftliga proven i yrkeskompetens för taxiförarlegitimation. Du gör proven hos Trafikverket. Godkända prov i yrkeskompetens får inte vara äldre än tre år vid ansökan.

Även körprov för taxiförarlegitimation gör du hos Trafikverket. Godkänt körprov för taxiförarlegitimation får inte vara äldre än ett år vid ansökan.

Vad är dem medicinska krav för taxiförarlegitimation?

Innan du ansöker om taxiförarlegitimation så ska du genomgå en läkarundersökning. Läkaren utfärdar ett läkarintyg som du ska lämna in i samband med ansökan. Läkaren kan ofta fylla i läkarintyget digitalt och sända det direkt till Transportstyrelsen.

Du kan ibland behöva lämna in fler läkarintyg om läkarintyget visar att du har någon sjukdom. Du får i så fall ett brev från Transportstyrelsen när vi prövar din ansökan.

Transportstyrelsen kan besluta om villkor för din taxiförarlegitimation. Det innebär att du inom en viss tid ska lämna in ett nytt läkarintyg för att visa att du fortfarande uppfyller de medicinska kraven för taxiförare.

Om du är osäker på om du kan få taxiförarlegitimation på grund av att du har en viss sjukdom kan du ansöka om förhandsbesked. Vi prövar då om det finns hinder mot att ge dig en taxiförarlegitimation. Vid ansökan om förhandsbesked för taxiförarlegitimation ska du lämna in läkarintyg för taxiförarlegitimation och intyg från läkare med specialistkompetens gällande din sjukdom.

Läkarintyg Sjöfolk

Vad är läkarintyg för sjöfolk?

Ett intyg för att påvisa att din hälsa och dina sinnen är fullgoda för arbete till sjöss.

När behöver jag ett läkarintyg för sjöfolk?

Det finns olika situationer då du som sjöman behöver ett läkarintyg för sjöfolk:

Vid vissa utbildningar är det ett inträdeskrav att sjömannen ska kunna uppvisa ett godkänt läkarintyg för sjöfolk.

Vid ansökan om behörighet för fartygsbefäl och maskinbefäl via Transportstyrelsen ska du kunna uppvisa att de föreskrivna syn- och hörselkraven är uppfyllda. Detta gäller även vid ansökan om specialbehörighet som radiooperatör i GMDSS.

Vid sjötjänstgöring ska alla besättningsmedlemmar på båtar/fartyg, som sysselsätts i yrkesmässig trafik, från 6 meters längd och uppåt inneha ett giltigt läkarintyg för sjöfolk.

Hur länge är intyget giltigt?

Vid tillfället för behörighetsansökan får läkarintyget inte vara äldre än två år. Detta gäller även om läkarintyget har en giltighetstid om fyra år.

Följande giltighetstider finns för läkarintyg för sjöfolk vid tjänstgöring:

  • Om sjömannen inte har fyllt 18 år är giltighetstiden 1 år.
  • Om läkarintyget gäller obegränsad eller begränsad fart är giltighetstiden 2 år.
  • Om läkarintyget gäller för inre fart eller för fiskare är giltighetstiden 4 år.
  • Om läkaren begränsar till kortare tid än föreskrivet är det läkarens giltighetstid som gäller.

Vilka undersökningar innefattar intyget?

Den fullständiga undersökningen utgår från din skriftliga hälsodeklaration och omfattar:

Genomgång av sjömannens hälsodeklaration

Allmän undersökning

Synundersökning

Hörselundersökning

Undersökning om eventuell förekomst av tuberkulos.

Behöver jag ta med mig ett eget intygsformulär till läkarbesöket?

Nej, våra läkare fyller i läkarintyget digitalt.

Hur bokar jag tid?

Boka tid för läkarintyg Sjöfolk hos en av våra läkare här.

Vad kostar ett läkarintyg för sjöfolk?

Läkarbesöket hos oss kostar 995kr.

Hörseltestet, som behöver utföras av annan aktör kostar i regel inte mer än ett par hundralappar.

Hur betalar jag för läkarundersökningen?

Vi tar emot Swish, kort som betalning.

Om du har underlag från din arbetsgivare kan vi även fakturera.

Läkarintyg Fallskärmshoppning

Vad är läkarintyg för fallskärm?

Ett läkarintyg framtaget av Svenska fallskärmsförbundet i syfte att intyga tillräckligt god hälsa för att få hoppa fallskärm.

När behöver jag läkarintyg för fallskärm?

När du ska gå kurs för att bli certifierad fallskärmshoppare, tandempilot, eller behöver förlänga någon av dessa tillstånd.

Hur länge gäller intyget?

+60 år 12 mån.

Tandeminstruktör -40år 60 mån dock max till 42 års ålder.

Tandeminstruktör +40år 24 mån.

Tandeminstruktör +50år 12 mån.

Blivande fallskärmselev 12 mån före första hopp.

Vilka undersökningar brukar ett fallskärmsintyg innefatta?

Blodprov
Urinprov
Rörelseapparaten
Hjärta/lungor
Psykstatus
Fysisk funktionalitet och rörlighet
Ögon
Öron

Behöver jag ta med mig ett eget intygsformulär till läkarbesöket?

Nej, vi har tillgång till den senaste versionen av SFFs intygsblankett.

Hur bokar jag tid för läkarintyg fallskärm?

Boka tid hos en av våra läkare här

Vad kostar ett fallskärmsintyg?

Standardundersökningen kostar 1900kr.

För utökad undersökning med EKG för tandempiloter, hoppare 60år + och kurselever som fyllt 40år tillkommer en kostnad á 500kr.

Hur betalar jag för läkarundersökningen?

Vi tar endast emot Swish och kort som betalning.

Läkarintyg Försäkring

Vad är läkarintyg försäkring?

Läkarintyg försäkring är en hälsokontroll som är särskilt utformad av försäkringsbolag och banker för att användas som stöd i deras riskbedömning. Försäkringsbolaget tillgodoser i regel en färdig intygsmall för läkaren att följa i samband med att kravet på läkarintyg ställs mot kund.

När behöver jag läkarintyg försäkring?

Försäkringsbolagen kräver ibland ett läkarintyg i samband med nyteckning och flytt av livförsäkring eller pensionsförsäkring. Ditt hälsotillstånd avgör huruvida du får teckna försäkringen eller ej och vilken premie du behöver betala.

Vilka undersökningar brukar försäkringsintyget innefatta?

Läkarundersökningen är i regel omfattande och kräver ofta genomgång av medicinsk historik, fysisk undersökning, blodprov, urinprov och EKG.

Vad är skillnaden mellan läkarintyg försäkring och invaliditetsintyg?

Medan läkarintyg försäkring är en bedömning av ditt allmänna hälsotillstånd är ett medicinskt invaliditetsintyg en läkares bedömning av en eller flera specifika skador. Bedömningen av skadan används som underlag för att bestämma hur stor ersättning försäkringsbolaget ska betala ut till dig som försäkringstagare.

Behöver jag ta med mig ett eget intygsformulär till läkarbesöket?

Ja. Läkaren behöver veta vilken intygsmall försäkringsgivaren önskar få ifyllt.

Hur bokar jag tid för läkarintyg försäkring?

Boka tid hos en av våra läkare här

Vad kostar läkarintyg försäkring?

Priset varierar stort beroende på hur pass omfattande undersökning försäkringsgivaren kräver. I regel ligger det mellan 2500-10 000kr och i snitt ca 3500kr.

Invaliditetsintyg

Vad är läkarintyg för invaliditet?

Ett invaliditetsintyg är en läkares dokumenterade bedömning av en skada. Läkaren följer i regel en intygmsall som är framtagen av försäkringsbolagens och tjänstepensionsföretagens branschorganisation Svensk försäkring.

När behöver jag läkarintyg för invaliditet?

Om du har skadat dig och önskar begära ersättning från din försäkringsgivare krävs oftast ett läkarintyg som underlag. Innehållet i läkarintyget används för att bestämma hur stor ersättning som ska betalas ut.

Vilka undersökningar brukar invaliditetsintyget innefatta?

Läkarundersökningen är i regel omfattande och kräver noga genomgång av din skada. Förutom fysisk undersökning ställs en mängd frågor om hur skadan uppstod och hur du upplever att den påverkar dig idag.

Vad är skillnaden mellan läkarintyg försäkring och invaliditetsintyg?

Medan läkarintyg försäkring är en bedömning av ditt allmänna hälsotillstånd är ett medicinskt invaliditetsintyg en läkares bedömning av en eller flera specifika skador. Bedömningen av skadan används som underlag för att bestämma hur stor ersättning försäkringsbolaget ska betala ut till dig som försäkringstagare.

Behöver jag ta med mig ett eget intygsformulär till läkarbesöket?

Bara om försäkringsgivaren bifogat en specifik intygsmall i ärendet. Om instruktionen är att använda en av branschorganisationen Svensk försäkrings mallar laddar vi ned den själva på mottagningen.

Hur bokar jag tid för läkarintyg invaliditet?

Boka tid hos en av våra läkare här.

Vad kostar läkarintyg invaliditet?

Priset varierar stort beroende på hur pass omfattande undersökning försäkringsgivaren kräver. I regel ligger det mellan 2500-10 000kr och i snitt ca 3500kr.

Hur betalar jag för läkarundersökningen?

I regel är det försäkringsgivaren som betalar för invaliditetsintyg. Om du fått underlag för fakturering inför besöket kan vi fakturera försäkringsgivaren, annars behöver du betala/lägga ut själv via kort eller Swish för att sedan visa kvitto och begära ersättning.

Läkarintyg utlandsstudier/arbete

Vad är läkarintyg för utlandsstudier / utlandsarbete?

Ett läkarintyg som påvisar att du uppfyller ett lands eller en organisations hälsokrav.

När behöver jag ett läkarintyg för utlandsvistelse?

Intyget kan komma att behövas bl.a. om du ska söka visum, arbeta utomlands, studera utomlands eller delta i evenemang.

Hur länge är intyget giltigt?

Det land eller den organisation som efterfrågar intyget avgör hur länge undersökningen får användas som underlag.

Vilka undersökningar brukar intyget innefatta?

Gemensamma nämnare för dessa intyg är genomgång av medicinsk historik, vaccinationsskydd, nuvarande fysisk och psykisk hälsa samt allergier. I vissa fall krävs även lungröntgen och provtagning.

Behöver jag ta med mig ett eget intygsformulär till läkarbesöket?

Ja, i de allra flesta fall förses du med en blankett som landet eller organisationen vill att läkaren fyller i. Om inte så behöver läkaren instruktion om vilka undersökningar och eventuella provtagningar som efterfrågas.

Hur bokar jag tid?

Boka tid för läkarintyg utlandsstudier / utlandsarbete hos en av våra läkare här.

Vad kostar ett läkarintyg för utlandsvistelse?

Kostnaden varierar beroende på hur pass omfattande läkarundersökning som krävs och huruvida provtagning och röntgen krävs. Om du vill veta exakt pris innan besöket är du välkommen att maila din blankett till info@lakarintyg.se och be om ett prisförslag.

Hur betalar jag för läkarundersökningen?

Vi tar endast emot Swish och kort som betalning.

Samarbeten & Leverantörer

Kom igång

Boka tid för intyg idag!

Snabbt, tryggt och enkelt.