Socialtjänsten kan begära in ett intyg om sökandens hälsotillstånd. I sin utredning om medgivande för att ta emot ett utländskt barn för adoption ska socialtjänsten bl.a. göra en bedömning av sökandens fysiska och psykiska hälsotillstånd (6 kap. 12 § socialtjänstlagen). Ditt intyg/utlåtande är därför ett viktigt underlag för socialtjänstens utredare.
Vid förstagångsundersökning för adoption kräver den svenska familjerättsenheten – förutom själva läkarintyget – oftast även tuberkulos- och hiv-test, men även andra laboratorieprover kan förekomma.
Landet från vilket adoption ska ske har ibland ytterligare krav på prover som t.ex Hepatit A, B och C.
Vad ingår i läkarintyg för adoption?
Läkarbesök, remittering för provtagning (kostnad kan tillkomma) och intygsskrivning.
Psykisk stabilitet
Sökandens psykiska stabilitet och hälsa har särskild relevans för bedömningen av lämpligheten för adoptivföräldraskap. Adoptivbarn har under hela uppväxten extra stora behov av föräldrarnas känslomässiga tillgänglighet, lyhördhet och stöd.
De behöver psykiskt stabila föräldrar, med så stor egen trygghet att de har kapacitet att ta hand om ett barn som kanske är avvisande, ger svaga eller svårtolkade signaler eller väcker känslor av oro och osäkerhet.
Vid eventuell sjukdom, funktionsnedsättning eller psykiska svårigheter är prognosen särskilt betydelsefull som underlag för utredarens bedömning.
Uppgifter om hälsotillståndet är också viktiga för ansvariga i barnets ursprungsland när de väljer bland olika tänkbara adoptivföräldrar.
Vi tar emot klienter från hela Sverige och Storstockholm
Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.