Läkarintyg Buss

Läkarintyg för busskörkort med prisgaranti, D1, D1E, D

Ska du börja köra buss eller är det dags att förlänga din behörighet? Då är du välkommen till oss på Läkarintyg Direkt. Vi skickar ditt intyg digitalt till Transportstyrelsen smidigt och enkelt.

  Gäller även för lastbil och taxi

Priser i Stockholm och Malmö

Pris

S:t Göransgatan 126, Stockholm

Ett läkarbesök för dig som ska börja köra buss eller vill förlänga din högre behörighet.

  • Pris

  • 895 kr

Djäknegatan 2, Malmö

Ett läkarbesök för dig som ska börja köra buss eller vill förlänga din högre behörighet.

  • Pris

  • 1195 kr

Villkor för prisgaranti

Om någon av våra konkurrenter erbjuder tjänsten till ett lägre pris, matchar vi detta erbjudande. Prisgarantin gäller för samma stad eller närområde.

  • Pris

  • 0 kr

Inför besöket

  • Obs! Om du har en diagnos som ADHD, diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom krävs ett intyg från specialistläkare
  • Medtag legitimation.
  • Medtag glasögon eller linser (om du använder det).
  • Lista på läkemedel, om du tar några regelbundet.
  • Vi tar endast emot swish och kort som betalning.
  • Observera att det kan tillkomma kostnader om det krävs kompletterande undersökningar som röntgen, provtagning eller dylikt. Maila oss om du har några frågor eller vill ha ett kostnadsförslag.

Läkarintyg avseende högre körkortsbehörigheter

  • D1 = mellanstor buss
  • D1E = mellanstor buss med släp
  • D = buss
  • DE = buss med med släp

Vad är läkarintyg buss?

Ska du börja köra buss eller är det dags att förlänga din behörighet? Då är du välkommen till oss på Läkarintyg Direkt.

Vid framförande av tyngre fordon har du ett stort ansvar för medtrafikanter och passagerare, därför behövs ett läkarintyg som påvisar god hälsa.

I tjänsten ingår läkarundersökning, syntest, genomgång av medicinsk historik samt frågor kring eventuellt missbruk av alkohol eller narkotika.

Du behöver inte ha med dig intygsblanketten från Transportstyrelsen då vi sköter allt digitalt på vår mottagning. Om du önskar en fysisk kopia av intyget skriver vi ut det till dig på plats.

Att ta busskörkort

Innan du påbörjar din förarutbildning måste du ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. För att din ansökan om körkortstillstånd ska kunna prövas behöver du komplettera med ett läkarintyg. Smidigaste sättet att ansöka är via Transportstyrelsens e-tjänst.

Förlängning av högre behörighet

Med jämna mellanrum  måste du ansöka om förnyat tillstånd för att få behålla din D-behörighet.

När det väl är dags att förlänga så skickar Transportstyrelsen ut information till din folkbokföringsadress.

Din ansökan om förlängning måste vara Transportstyrelsen till handa innan din behörighetstid har löpt ut. Om du hunnit fylla 45 år tills dess att behörigheten löper ut ansöker du genom att skicka in ett läkarintyg. Med ditt godkännande skickar vi in läkarintyget efter genomförd undersökning.

Vilka är de medicinska kraven för de olika körkortsbehörigheterna?

Transportstyrelsen delar in de olika körkortbehörigheterna i tre grupper.

Grupp I: Innefattar körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B och BE samt behörighet för traktor

Grupp II: Innefattar C1, C1E, C och CE

Grupp III: Innefattar D1, D1E, D och DE samt Taxiförarlegitimation

Kraven vid läkarundersökningen för att få körkortstillstånd varierar mellan de olika grupperna och bestäms av Transportstyrelsen. Kraven är strängare i grupp II och III jämfört med grupp I.

Syn

För grupp I måste man minst uppnå synskärpan 0,5 när man ser med båda ögonen tillsammans. Det är OK om man bara har syn på ett öga så länge man ser minst 0,5. Man får ha vissa mindre inskränkningar i synfältet och även en viss grad av dubbelseende, så länge dubbelseendet bara uppträder när man tittar åt sidorna. Man får även ha viss nedsättning av förmågan att se i mörker.

För grupp II och III måste man kunna se med båda ögonen och man behöver kunna se minst 0,1 med det sämsta ögat och 0,8 med det bästa. För de här behörigheterna ställs också högre krav på synfältet och man får inte ha någon typ av dubbelseende.

För läkarintyget får man använda glasögon eller linser för att uppnå tillräcklig synskärpa, med för grupp II och III gäller att brytningsstyrkan på synhjälpmedlet inte får överstiga 8 dioptrier (detta framgår av det recept man fått av din optiker). Om man behöver synhjälpmedel för att uppnå tillräcklig syn måste man också alltid använda synhjälpmedel när man framför ett fordon.

Hörsel

För behörigheterna i grupp I och II gäller inga krav på hörsel, man kan alltså helt sakna hörsel och ändå vara behörig för ett sådant körkort. För grupp III gäller att man måste ha tillräcklig hörsel för att kunna kommunicera med passagerare, om man behöver en hörapparat för att uppnå tillräcklig hörsel måste man använda denna när man sedan framför fordonet.

Övriga sjukdomar

Vissa sjukdomar och tillstånd kan utgöra ett hinder eller kräva tätare kontroller för godkänt läkarintyg, framför allt för den som vill inneha någon av de högre behörigheterna. Det gäller främst diabetes (se separat avsnitt om diabetes), hjärt-kärlsjukdom, krampsjukdom och resttillstånd efter sjukdom. Har man diabetes och vill ta körkort är det inget definitivt hinder, dock krävs att sjukdomen är under god kontroll för att vi ska kunna utfärda ett läkarintyg vid diabetes. I dessa fall behöver vi föra en dialog med din behandlande läkare. Man är varmt välkommen att kontakta oss för frågor kring detta.

Vi tar emot klienter från hela Sverige på våra kliniker i Stockholm och Malmö

Stockholm: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Läs mer om läkarintyg för tyngre behörigheter i vår artikel här.

Liknande intyg

Samarbeten & Leverantörer

Kom igång

Boka tid för intyg idag!

Snabbt, tryggt och enkelt.