Läkarintyg för studier eller arbete utomlands - Bra att veta

Du som har planer på att studera eller arbeta utomlands kan i vissa fall behöva skicka in ett läkarintyg som styrker att du är vid tillräckligt god hälsa för att kunna genomföra åtagandet.

Boka tid för läkarintyg utlandsstudier här

Det är heller inte ovanligt att du som ska åka på summer camp i USA behöver ett intyg.

Den som efterfrågar intyget är i regel universitetet, arbetsgivaren, landets myndigheter eller den organisation som samordnar studenter och au pair i destinationslandet. Kraven på läkarundersökningens omfattning kan variera stort.

Störst efterfrågan på läkarundersökning ser vi för studerande i USA, Taiwan, Kina, Polen, Slovakien, Thailand, Singapore, Sydkorea och Vietnam.

Läkarintyg utomlands. Bild på amerikanska studenter som firar sin examen.

Utlandsstudier med krav på läkarintyg

Ett friskintyg för längre utlandsvistelse kan som sagt variera stort beroende på vilket land du åker till och vilket lärosäte du ska studera vid. I USA, där det finns en mängd olika idrottscollege läggs stort fokus på hälsodeklarationen, försäkringstäckning och sjukdomshistorik men även vaccinationsskydd.

Många av de vaccin som krävs är inkluderade i det svenska barnvaccinationsprogrammet men det hör till vanligheten att man behöver komplettera med nedan vaccin:

 • Hepatit A och B
 • Varicella Zostervirus (Vattkoppor)
 • Meningokocker

Ytterligare krav kan vara lungröntgen /chest x-ray för att utesluta tuberkulos, avföringsprov för att utesluta parasiter och utredning av sickelcellanemi / sickle cell trait för vissa idrottscollege.

När du blir antagen till skolan förses du i regel med ett intygsformulär med undersökningskrav som ska fyllas i, signeras och stämplas av en läkare. Om du inte får en sådan men ändå blir ombedd att inkomma med ett läkarintyg, är det bra om du ringer skolan och frågar om intyget behöver innehålla någon specifik undersökning. Vi har standardmallar när detta sker men ring alltid och kolla för säkerhets skull.

Om du tar receptbelagda mediciner kan du även behöva ett intyg för att styrka medtag av dessa på planet och för att få fortsatt tillgång till dessa på plats. Läkarintyg Direkt har färdiga mallar även för detta.

Här är några vanliga benämningar på intygsformulären för utlandsvistelse:

 • Immunization form
 • Immunization compliance form
 • Official Medical examination
 • Medical certificate
 • Physician’s examination
 • Health form
 • Au pair medical record
 • Medical report
 • Health certificate for residence application

Arbete utomlands med krav på läkarintyg

Ska du arbeta utomlands och blivit ombedd av ambassaden att genomgå en läkarundersökning?

Det kan i vissa fall också vara arbetsgivaren som kräver ett läkarintyg på god hälsa. I vilket fall ordnar Läkarintyg Direkt ditt hälsointyg med alla ev. provtagningar och röntgenundersökningar som kan komma att behövas.

Precis som med utlandsstudier är det ofta fokus på immunitet när du söker visum för utlandstjänstgöring. Om du vuxit upp i Sverige har du sannolikt de flesta vaccinen via barnvaccinationsprogrammet men du kan komma att behöva komplettera och fylla på.

En vanlig förfrågan är intyg för arbete i Saudiarabien. Deras myndigheter kräver bl.a. avföringsprov, HIV-test och graviditetstest för kvinnor. Länders intygsblanketter tar sällan hänsyn till varifrån den sökande kommer, utan inkluderar ofta sjukdomar som är extremt sällsynta och i vissa fall utrotade i Sverige.

Det kan kännas konstigt att behöva röntga lungorna för att utesluta tuberkulos, men i mindre utvecklade delar av världen är det fortfarande vanligt förekommande.

Tänk på detta inför läkarbesöket

Se till att vara ute i god tid. För vissa enklare intyg som bara kräver en basal läkarundersökning är ledtiden sällan längre än själva besöket, men om du fått ett intygsformulär som kräver en provtagningar och tilläggsvaccinationer bör du kontakta kliniken snarast.

Ett bra tillvägagångssätt är att maila den klinik du tänkt besöka på förhand och bifoga intygsblanketten. Då kan kliniken förbereda remittering för ev. provtagning och röntgen innan du kommer till kliniken och intyget färdigställs sedan under läkarbesöket.

Läkarintyg utomlands - för studier eller arbete - vad kostar det?

Läkarintygets pris baseras på hur omfattande undersökning och provtagning som krävs. I regel pendlar priset mellan 1500-6000 kr. Maila oss på info@lakarintyg.se om du vill ha ett färdigt kostnadsförslag innan besöket.

Lista över våra samarbeten för läkarintyg utomlands

 • Blueberry
 • CSUSA
 • Eduplanet – Studier i medicin i Slovakien

Läkarintyg Direkt samarbetar med vissa arrangörer. I dessa fall kan en rabatt erhållas. Tala med din samordnare eller kontakta oss så hjälper de dig.
 

Samarbeten & Leverantörer

Kom igång

Boka tid för intyg idag!

Snabbt, tryggt och enkelt.